Wat is darteritus?

Je hebt tijdens een groot tv toernooi op rtl7 de presentatoren Frank Vischschraper en Jacques Nieuwlaat er vast wel over gehoord: Darteritus. In eerste instantie klinkt het als een stom geintje, maar niks is minder waar darteritus is in de dartsport een serieuze aandoening en het heeft menigĀ  darter al veel slapeloze nachten gekost.

Wat is darteritus precies?

Darteritus is in principe niets anders dan niet in staat zijn om (vaak gaat het om de eerste dart) de dart het bord in te gooien. Dit voelt heel raar aan, zeker omdat je in het verleden al zo vaak die pijlen ‘gewoon’ het bord in heb geramd en nu lukt het opeens niet. Misschien is dit voor niet darters te vergelijken met het plots van de een op de andere dag niet meer in staat zijn om je tanden te poetsen. Je hebt je tandpasta erop gesmeerd, je zet de borstel tegen je tanden, maar de beweging van links naar rechts lukt gewoon niet.

Om een beter beeld van darteritus te krijgen hieronder een filmpje van Albertino Essers. De Nederlander die voorheen op hoog niveau gedart heeft.

Toegegeven, als je dit zo ziet ziet het er hilarisch uit. Toch kan het vooral mentaal heel zwaar zijn om met darteritus om te gaan. Gelukkig voor Albertino is hij er vanaf gekomen, maar hij heeft nooit meer zo hoog niveau gehaald als daarvoor. Er zijn net als Albertino nog enkele andere bekende darters die darteritus gehad hebben of door darteritus gestopt zijn met professioneel darten.