Niet te snel opgeven

Darteritus is een vervelende aandoening waarbij je lichaam blokkeert waardoor je niet meer in staat bent om te darten. Je krijgt het pijltje simpelweg niet meer uit je handen en bent dus niet meer in staat een van je leukste hobby’s uit te oefenen. Bij darteritus lijkt het alsof de darter zich een beetje aanstelt, waarom kan hij het pijltje niet gewoon gooien? Dat is dan ook vaak de eerste gedachte van commentatoren of andere darters, tot ze er zelf een keer mee te maken krijgen. Dan spreken ze er wel gauw anders over. Wat is precies het probleem bij darteritus? Het probleem zit hem in de mentale mindset van de speler. De speler heeft zodanig veel last van spanningen, dat hij niet meer in staat is deze spanning om te zetten in iets positiefs. Daar in tegen gaat de speler alle spanning omzetten in een poging van het lichaam om alles te stoppen, waaronder het gooien van het pijltje richting de darts. Vervelender is het vooral voor de speler zelf, omdat hij in the heat of the moment niet meer kan presteren. Het is daarom goed te vergelijken met een blessure van een voetbalspeler. Hem overkomt iets waar hij meestal vrij weinig aan kan doen, maar het gevolg is dat hij de komende tijd ook niet meer zal kunnen spelen.

Een van de oorzaken van darteritus: Mindsetproblematiek

Oorzaken van darteritus zijn er in vele soorten en maten. Door experts wordt vaak verwezen naar het slecht kunnen omgaan met spanning. Dit is zeker één van de oorzaak. Een andere oorzaak heeft meer te maken met mindset. Mindset is de manier waarop je je gedachten en je hersenen inzet in een bepaalde sport, bezigheid of in de dagelijkse bezigheden. Een voorbeeld van een vorm van mindset is depressie. In dat geval gaat alles in het teken staan van verkeerde en negatieve gedachten, die de dagelijkse bezigheden gaan overnemen. Bij darten kun je last krijgen van depressieve gedachten. Dit is niet per se dat je je zelf iets aan wil doen of iets anders wat met het dagelijks leven te maken heeft, het is bijvoorbeeld ook wanneer je makkelijk opgeeft. Het is erg lastig in een spel om niet op te geven op het moment dat je weet dat je aan het verliezen bent, maar bij darten is het spel erg tactisch en slim gespeeld. Je bent je tegenstander juist meester op het moment dat je goed weet om te gaan met schommelen in de mindset.

Hoe kan je je mindset veranderen tijdens een spel?

Een bekend en zeer logische mindset is het feit dat je aan het verliezen bent en er dan maar met de pet naar gaat gooien. Dit is niet vreemd en volledig logisch. Echter is het dan de bedoeling dat je je verstand zo snel mogelijk om gaat gooien naar iets anders. Op het moment dat verlies eigenlijk niet te vermijden lijkt, is het juist de kunst om het de tegenstander nog zo moeilijk mogelijk te maken. Het is immers niet dat ene spelletje, het is ook je reputatie voor later. Als ze iemand zien die in een noodtoestand toch nog weerstand weet te bieden, dan weet je dat je volgende tegenstander enigszins bang kan zijn voor jou. Maar hoe doe je dat dan precies, je mindset veranderen? Je moet ervoor zorgen dat je je in een andere situatie plaatst. Het is misschien zo dat je op verlies staat, maar als je je probeert in te denken dat je in een situatie zit waarin nog niets bepaald is, dan kan het misschien zo zijn dat het beter gaat. Hetzelfde is zo op het moment dat je gaat winnen. Je zult dan vaak zien dat je ook met de pet naar het spel gaat gooien. Dit is gevaarlijk, want het spel is nog niet afgelopen en je moet de winst nog wel echt binnenslepen. Daarom is het goed om je in zo’n situatie in te denken dat het spel heel onzeker is. Je gaat dan beter spelen. Indenken in situaties is iets wat je niet zo maar doet. Dat is erg lastig en daarom is het goed om hiermee te oefenen. Dit kan je doen met hulp van buitenaf, zoals een sportpsycholoog, maar je kunt ook andere spellen gaan spelen, zoals monopoly, om er op die laagdrempelige manier mee te oefenen.