herstellen van darteritus

Alhoewel darteritus heel vervelend kan zijn, is het niet ondenkbaar dat iemand er volledig van geneest. In het verleden hebben verschillende darters al aangetoond dat men terug kan komen aan de top na darteritus. Vaak wel met een lichte beperking of kans op een snelle terugval op darteritus, maar gedart kan er zeker weer worden. Ook zijn er voorbeelden bekend van darters die het grote podium achter zich laten en het plezier in het darten herpakken in de kroeg. Dit geld alleen voor de oude garde aangezien de belangen bij het darten tegenwoordig immens zijn. Denk hierbij aan sponsoren, inkomen, geen baan naast het darten hebben en gewend zijn aan de snelle levensstijl. Nu zijn we natuurlijk niet allemaal prof en als je is her en der je toernooitjes speelt en meedoet in de NDB ranking kan darteritus ook al z’n sporen achterlaten in jouw carrière.

Wat te doen tegen darteritus

Een veel voorkomend advies met betrekking tot darteritus is het tijdelijk opbergen van de pijlen. Neem even een week of twee ertussenuit en ga lekker op vakantie, gezellig iets met de kinderen doen of je focus verleggen op je baan buiten het darten om. Je zult zien dat je na deze twee weken (mits je er in je hoofd niet teveel mee bezig bent) het bord weer zal raken. Dat klinkt nu misschien heel stom maar dit is toch weer hoe je het moet herpakken.

Begin met het simpelweg weggooien van de pijl richting het bord. Geen spelvariant, enkel en alleen af en toe een paar pijlen het bord in rammen. Waar deze dan terecht komen is niet heel relevant. In de meeste gevallen gaat het enkel om de eerste dart die je niet weg krijgt. Na verloop van tijd zul je weer de 20’s en de triple 20’s gaan raken, maar concentreer je hier niet te veel op. Darteritus word vaak veroorzaakt door een te grote druk op jezelf neer leggen. Doe dit dan dus ook niet en herkrijg het plezier in het spelletje terug.

Wat je kan helpen bij het weggooien van de pijl is je focus verleggen van het bord naar de pijl. Kijk naar de pijl als je hem weggooit en denk verder nergens aan. Zet je verstand op nul om het zo te zeggen.

Alhoewel je het niet vaak hoort ben ik van mening dat meditatie kan helpen bij het verwerken en terugkomen van darteritus. Het gaat er tenslotte om wat je denkt (angst om te falen bij het darten) als je je eigen gedachten dus kunt controleren/erkennen (mindfulness). Heb je naar mijn mening een grote stap voorwaarts gemaakt en dit zal je zeker helpen bij het darten.
Hieronder nog een filmpje van dartslegende Eric Bristow. Die zoals wel bekend is een lange tijd met darteritus gekampt heeft.