Het is een fenomeen waar altijd een beetje lacherig over gedaan wordt, maar het is helaas een fenomeen wat veel darters de das om doet op het moment dat ze in de topsport zitten: Darteritus. Het is een ziekte waarbij je niet in staat bent om het pijltje het bord in te gooien. Je blokkeert als het ware in je hoofd waardoor je denkt dat het geen goed idee om het pijltje te gooien. Er zijn een aantal dingen die hier een rol bij spelen. Een van de belangrijkste oorzaken van darteritus is spanning. Hoe zit het precies met spanning bij darten? Hoe ontstaat spanning en wat kan je hier aan doen? Spanning is immers één van de grootste veroorzakers van darteritus, dus het is belangrijk om hier aan te werken wil je voorkomen dat je de ziekte krijgt. Zeker voor topdarters, maar ook voor darters die voor hun plezier darten. Je wil immers niet je belangrijke hobby niet kunnen uitoefenen.
Wat is spanning?
Spanning is een psychisch probleem waarbij je je niet goed voelt om iets te doen. Zo is er veel gezonde spanning, bijvoorbeeld voor een leuk uitje of een bepaalde gebeurtenis. Maar helaas is er ook veel ongezonde spanning. Dit is spanning die eigenlijk ten onrechte in je lichaam zit. Dit kan voorkomen omdat je je bijvoorbeeld ergens druk om maakt wat eigenlijk heel onnodig is. Hierbij kun je denken aan spanning voor een wedstrijd. Je hebt spanning vaak omdat je denkt te gaan falen of omdat je bang bent dat je de getrainde skills niet in de praktijk kan brengen. Het is spanning die er ten onrechte is, want je hebt voldoende getraind en je gaat ook zeker niet falen. Het is een mechanisme van het lichaam om je op ergere situaties voor te bereiden. Door je spanning te geven die tot op zekere hoogte onterecht is, is je lichaam in een situatie beland waar je goed kan reageren op onverwachte situaties. Zo kan je snel vechten op het moment dat dat moet, je bent alerter en je lichaam is sneller ingesteld op iets onverwachts. Je bent in een hoge stand van paraatheid.
Hoe krijg je last van spanning tijdens het darten?
Spanning is dus iets wat dingen kan veroorzaken die je liever niet wil. Het is daarom belangrijk, in welke situatie dan ook, om goed te leren omgaan met spanning. Spanning wegnemen is iets wat moeilijk is, maar er zijn bepaalde trucjes die je leren omgaan met je spanning, zodat je wel goed presteert op het moment dat het nodig is. Hoe zit dat met darten? Bij darten is het zo dat je voornamelijk spanning kan voelen op het moment dat je belangrijke punten moet gooien. Stel je staat gelijk en je moet een dubbel 16 gooien om uit te kunnen en het lukt niet, dan is dit vaak te wijten aan spanning. Het is namelijk hét moment om iets aan de gelijke stand te doen. Dat is zeker waar, maar het spel houdt niet op op het moment dat je een leg achterstaat. Het is dus eigenlijk de kunst om ervoor te zorgen dat je op dit soort momenten geen last krijgt van spanning. Op het moment dat je dat namelijk hebt, ga je sowieso die dubbel 16 missen. Je moet dus zorgen dat je op dit soort momenten je spanning onder controle krijgt.
Spanning onder controle krijgen
Hoe krijg ik die spanning dan onder controle? In een situatie zoals hierboven beschreven is er het voordeeltje dat je tegenstander dezelfde spanning voelt, omdat hij ook graag voor willen komen te gaan. Echter is dit geen voordeeltje meer op het moment dat je tegenstander heel goed met deze spanning om kan gaan. Je moet dus zelf ook een manier gaan vinden om je spanning onder controle te krijgen. Een manier om dit te doen is om op jezelf in te praten. Je moet eigenlijk niet denken aan winnen of verliezen van een leg of het hele spel. Op het moment dat je dit doet, dan ben je verkeerd bezig, dan gaat je lichaam expres tegenwerken. Je moet dus niet aan winst of verlies denken, je moet gewoon denken dat je een spelletje aan het spelen bent.