De klachten bij Darteritus komen het meeste overeen met de symptomen van faalangst. Het moment waarop je de pijl niet kunt loslaten, omdat je bang bent om de pijlen naast het bord te gooien. De negatieve gedachtes die dan door je hoofd schieten en de enorme prestatiedruk dat als een zwaard boven je hoofd hangt. Het is nu of nooit. Iedereen kijkt, je moet gooien. Je wilt deze wedstrijd winnen. Maar het lukt niet. De dartpijl blijft waar hij al die tijd zat, namelijk in je hand. Je lijkt versteent en je lichaam doet niet wat jij wilt. Sommige darters lukt het om alsnog de dartpijl te gooien, weliswaar niet op het dartbord, en anderen lopen weg uit de situatie.
Wat is faalangst?
Iedereen heeft wel een bepaalde mate van angst om te falen in zich. Een belangrijke presentatie geven, kan zorgen voor extra stress. Je voelt een bepaalde prestatiedruk en alle ogen zijn op jou gericht. Je kunt de avond ervoor maar slecht in slaap komen, je krijgt klamme handjes en een droge mond. Echter, op het moment dat je voor het publiek staat, zakt de spanning weg en kun je zonder grote problemen de presentatie geven. Ondanks de spanning vooraf, was het een positieve ervaring.
Bij iemand met faalangst, zo ook bij mensen met Darteritus, keert de angst tegen hen. De druk voelt enorm. Je begint te zweten, handen kunnen gaan trillen, je ademhaling versnelt en de dagen voorafgaand zag je al enorm op tegen dit ene moment. De gedachtes zijn vrijwel altijd negatief. Het lukt me toch niet. De dartpijl blijft in de handen en de ervaring was, zoals verwacht negatief. Op zulke momenten kunnen je eigen negatieve gedachtes tegen je keren. Je bent boos op jezelf, je vraagt jezelf af waarom het niet lukt en voelt je een mislukkeling.
De eerstvolgende keer dat er weer van je wordt verwacht om tijdens een belangrijk dartmoment te gooien, zie je al enige tijd op tegen dat belangrijke moment, waarbij alle ogen op jou zijn gericht en de verwachtingen hooggespannen zijn. Je creëert als het ware een angst voor dat ene moment dat nog komen gaat. Je gedachtes zijn vaak negatief, waardoor het moeilijk is om deze om te buigen naar positieve gedachtes. Want wie weet lukt het dit keer wel? Faalangst kun je zien als een vicieuze cirkel waarin je terecht bent gekomen.
De oorzaak van Darteritus
De oorzaak verschilt per persoon. Veelal ligt de oorzaak dieper dan gedacht. Je hebt de lat voor jezelf te hoog gelegd. Waar je vroeger darten zag als een stukje ontspanning, wordt darten nu geassocieerd met het willen presteren. Bij faalangst ligt een stuk onzekerheid ten grondslag. Je wilt niet afgaan voor een groot publiek en bent bang voor alle negatieve reacties. Dit kan je zelfvertrouwen enorm beïnvloeden. De manier waarop je naar jezelf kijkt is essentieel om Darteritus te kunnen verslaan. Op momenten waarop het niet lukt om de dartpijl los te laten, haal je jezelf neer. Je faalt, althans zo ervaar je dit zelf. Je negatieve zelfbeeld wordt dan bevestigd.
Darteritus hoe kom je er vanaf?
Elke darter wilt weten hoe je van Darteritus af komt. Logisch, want darten, is je lust en je leven en je wilt de draad graag oppakken. Hoe je van Darteritus afkomt, verschilt per persoon. Dit komt omdat de oorzaak ook per persoon verschilt. Je kunt het zelf proberen door de negatieve gedachtes om te buigen naar positieve. Lukt het een keer niet met darten? Volgende keer misschien wel. Het belangrijkste is om uit de vicieuze cirkel te komen waarin je bent belandt.
Behandelingen Darteritus
Indien je echt ten einde raad bent, kun je ook hulp van buitenaf inschakelen. Tijdig ingrijpen werkt vaak effectiever dan wanneer je continue negatieve ervaringen opdoet. De angst om te falen wordt dan alleen maar groter. Er zijn verschillende therapievormen die je op weg kunnen helpen. Het soort behandeling is afhankelijk van de hardnekkigheid van Darteritus en welke behandeling het beste bij je past. Je moet jezelf er natuurlijk wel prettig bij voelen. Enkele therapieën zijn, de cognitieve gedragstherapie, de Rationeel-Emotieve Therapie of Hypnotherapie. Allen hebben als doel om de kern van het probleem aan te pakken.