Darteritus en ontspanning

Wanneer je het nog een brug te ver vindt om professionele hulp in te schakelen om van Darteritus af te komen, kun je zelf een aantal dingen ondernemen om anders met dit probleem om te gaan. Soms kun je het probleem een tijdje negeren. Je legt de dartpijlen aan de kant, focust je op andere leuke dingen in je leven en na een tijdje pak je draad weer op. Misschien helpt een periode van rust en ontspanning de prestatiedruk te verlagen. Het kan zijn dat Darteritus gerelateerd is aan een stressvolle periode in je leven en door even op adem te komen, verdwijnt het probleem vanzelf.

Darteritus en stress

Hoe meer stress je in je leven ervaart, hoe meer druk er op je schouders komt te liggen om alle ballen hoog te willen houden. Darteritus ontstaat niet opeens, vaak gaat er een stressvolle periode aan vooraf. Naast de druk van het darten, kun je een hevige werkdruk ervaren waarbij al je energie opgeslokt wordt door je werk. Wanneer je daarnaast ook nog eens een druk gezinsleven hebt, blijft er nog maar weinig energie over. Het darten kan dan net even teveel zijn. De bekende druppel die de emmer deed overlopen. Stress werkt door in alle facetten van je leven.

Je kunt er zelfs lichamelijke klachten door ervaren. Van teveel stress kun je behoorlijk ziek worden. Stress is functioneel wanneer het je net even dat ene beetje power kan geven om door te zetten. Het wordt disfunctioneel wanneer je hierdoor klachten gaat ervaren, zoals bijvoorbeeld het niet meer kunnen darten. Je lichaam geeft eigenlijk een signaal af dat het tijd wordt voor een verandering. Het is dan ook goed om te onderzoeken welke factoren in je leven voor stress veroorzaken. Maak een overzicht van hetgeen in je leven wat je energie geeft en wat energie kost.

Darteritus en Mindfulness

Er wordt soms nogal lacherig gereageerd op Mindfulness. Dit zou iets zweverigs zijn en echt een vrouwending. Toch zijn de resultaten van Mindfulness op lichaam en geest iets om serieus te nemen. Mindfulness krijgt steeds meer erkenning vanuit de wetenschappelijke hoek omdat de resultaten verbluffend zijn. Het helpt je rustiger te worden en zelfbewuster te leven. Het is een stroming binnen de psychotherapie waarbij je bewust bent van alles in het hier en nu. Zonder er een oordeel aan te verbinden of het te willen veranderen.

Dit klinkt zweverig, het is dan ook een eeuwenoude boeddhistische meditatietechniek, maar het heeft goede effecten op Darteritus. Door je gedachten te verleggen naar het hier en nu, blijft er minder ruimte over om maar eindeloos te blijven piekeren. Je kunt je stressvolle gedachtes doorbreken door bewust te zijn van wat je nu doet. Je leert hierdoor dat het geen zin heeft om je nu al druk te maken om iets wat nu niet plaatsvindt. De belangrijke wedstrijd van volgende week dat duurt nog even.

Het niet willen veranderen van iets helpt om je prestatiedrang te verminderen. Je kunt de dartpijl niet loslaten. Dat is vervelend, maar in plaats van te zoeken naar een oplossing laat je het even voor wat het is. Hoe harder je zoekt naar een oplossing, hoe meer je het probleem aandacht geeft. En alles wat je aandacht geeft groeit, dus ook het probleem. Door geen conclusies te verbinden aan je eigen gedachtes, dus iets is goed of fout, haal je jezelf niet constant naar beneden. Een Mindfulness cursus volgen bij Darteritus is dus nog niet eens zo’n slecht idee. Je kunt een Mindfulness cursus online volgen of klassikaal bij je in de buurt.

Meerdere vormen van ontspanning

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Wanneer je geen zin hebt om tijd te investeren in een Mindfulness cursus zou je bijvoorbeeld meditatie kunnen proberen. Door vijf minuten per dag je te concentreren op je ademhaling verlaag je de stress al aanzienlijk. Je laat je gedachtes voor wat het zijn en je focust je puur op je ademhaling. Als je inzicht hebt verkregen in de dingen die je energie geven, kun je door daar al je aandacht op te richten even alles loslaten. Misschien is dat wel reizen, klussen of het lezen van een boek? Ontspanning is het sleutelwoord.