Darteritus en motivatie: Hoe behoudt je motivatie?

In eerdere stukken is er regelmatig gesproken over de oorzaken van darteritus. Welke remedie hier vaak goed bij past, is de kwestie van motivatie. Als we het hebben over motivatie, dan is het belangrijk te beseffen dat motivatie de drijfveer achter vele acties is. Motivatie is iets wat veel dingen in het leven in gang zet en wat er ook voor zorgt dat je bepaalde doelen voor ogen houdt. Doelen wordt dus voor een groot deel ook bepaald door de motivatie om deze doelen te behalen. Hoe verhoudt motivatie zich tot darteritus? En misschien nog wel belangrijker, wat kan je er aan doen om motivatie te houden, ondanks dat je last hebt van darteritus? Motivatie is een belangrijk systeem in ons lichaam en in onze hersenen en daarom is het belangrijk om te kijken hoe motivatie bij darten precies werkt.

Zoals bij elke sport

Zoals bij elke sport is motivatie een belangrijk iets om met een sport te beginnen. Of je nou gaan voetballen of darten, je hebt een intrinsieke motivatie nodig om er mee te beginnen. Intrinsiek houdt in dat het geheel vanuit jezelf moet komen. Je kunt best als klein jongetje of meisje beginnen met een sport omdat het moet van je ouders, of omdat je vrienden het doen, maar wil je echt succesvol worden in die sport, dan moet je echt een intrinsieke motivatie hebben om die sport te beoefenen. Je moet er dus van overtuigd zijn dat het doen van die sport goed voor jou is en dat je er ook daadwerkelijk goed in bent. De eerste motivatie om te beginnen aan een sport of om je toe een sport te zetten is de lastigste motivatie. Je ziet in eerste instantie misschien het nut van het doen van de sport niet in. Daarnaast komt er bij kijken dat je ook niet weet hoe goed je er bent. Die onzekerheid en het feit dat je het nut er nog niet van in ziet zorgt ervoor dat het beginnen met die sport erg lastig is. Het is te vergelijken met het beginnen met sporten als je dit een tijdje niet hebt gedaan. Je moet je er toe zetten, maar weet niet waar je terecht komt, of je het nog wel kan, en je bent compleet onzeker. Als je dan de motivatie kan vinden om te beginnen, kan ik je beloven dat het daarna alleen maar makkelijker wordt.

Waarom het bovenstaande?

Waarom wordt het bovenstaande zo uitgebreid uitgelegd? Hier is één goede reden voor. Dit komt omdat je na darteritus eigenlijk weer moet gaan proberen de motivatie te vinden om te beginnen. Dit is erg lastig, omdat je de gevoelens hebt die hierboven staan beschreven. Waarom zou ik nog beginnen met darts? Wat levert het mij op? En hoe goed ben ik nog? Al deze vragen zijn meer dan logisch, maar het zorgt er ook voor dat hele goede darters stoppen op het moment dat ze last krijgen van darteritus. Heel erg jammer, want het zit er vaak nog wel in. Het is alleen belangrijk om de motivatie terug te vinden om weer te beginnen en daarbij de angst te overkomen die hiermee gepaard gaat. Hierbij is het niet alleen belangrijk om voor jezelf op een rij te hebben wat de motivatie überhaupt is om weer te beginnen met darten, maar het is ook goed om een bijpassende mindset te hebben. Je moet weer het oprechte vertrouwen in jezelf hebben om weer bezig te gaan en je moet het ook het gevoel hebben dat dit ergens nuttig voor is. Pas dan lukt het weer om na darteritus bezig te gaan.

Waarom gaat het mis bij darteritus?

Bij darteritus gaat het vaak mis en dat zit hem soms ook in het probleem met motivatie. Op een gegeven moment ben je in het wereldje gerold en doe je mee op een hoog niveau. Dat is erg leuk, maar de motivatie waardoor je oorspronkelijk begonnen bent met darten moet wel blijven. Er komen nieuwe motivaties bij, zoals geld, maar darteritus moet het oorspronkelijke niet laten vergeten. Dat is zonde van je talent. Daarom is het goed om altijd goed blik te houden op je motivatie om te darten en van het spel te genieten.