Darteritus behandelingen

Indien je zelf alles eraan gedaan hebt om het patroon te doorbreken en het lukt nog steeds niet om van de Darteritus af te komen, kun je het beste externe hulp inschakelen. Dit is echt niet iets om je voor te hoeven schamen. Je wilt graag van de Darteritus af en je wilt weer ouderwets plezier krijgen in het darten. Het kan heel verfrissend werken wanneer je inzicht krijgt in het daadwerkelijke probleem en je krijgt voldoende handvatten voor de toekomst mee. Je leert bepaald gedrag van jezelf te herkennen en je leert hoe je opkomende faalangst voor kunt zijn.

Darteritus cognitieve gedragstherapie

Bij cognitieve gedragstherapie wordt de kern van gedachtes aangepakt. Er is een reden waarom je de dartpijl niet meer kunt loslaten. Je lichaam hapert en het doet niet meer wat jij wilt dat het doet, namelijk het gooien van de dartpijl. Cognitieve gedragstherapie is een combinatie van gedragstherapie en gesprekstherapie. Je krijgt hierbij dus ook oefeningen mee naar huis. De grondlegger van de cognitieve gedragstherapie, Aaron T. Beck, kwam tot de conclusie dat de gebeurtenissen zelf niet zorgen voor negatieve gevoelens, maar de manier waarop je de wereld en je eigen gedrag bekijkt.

Tijdens de therapie worden je eigen gedragingen, fantasieën, herinneringen en opvattingen onder de loep genomen. Het probleem wordt samen met de therapeut in kaart gebracht. De veelal disfunctionele gedachten staan in de weg bij het gooien van de dartpijl. Door de negatieve gedachtes, die bij Darteritus aanwezig zijn, om te buigen naar helpende gedachtes zal het negatieve gevoel langzaamaan verdwijnen. Het is een kortdurende, gestructureerde vorm van therapie.

Darteritus Rationeel-Emotieve Therapie

Een andere vorm van cognitieve gedragstherapie is de Rationeel-Emotieve Therapie welke ook goed kan helpen bij iemand die last heeft van Darteritus. Het is een kortdurende vorm van psychotherapie waarbij je overtuigingen worden getoetst aan de realiteit. De grondlegger van de RET therapie, Albert Ellis, vindt dat ieder mens leeft op grond van een systeem van overtuigingen. Bij alles wat je doet en wat je ziet, heb je bepaalde gedachtes. Deze kunnen positief of negatief zijn. Volgens Ellis zijn deze overtuigingen verantwoordelijk voor bepaalde emoties en gedragingen bij de mens.

De RET therapie is gericht op het veranderen van het denken. Dit gaat met name om de improductieve en onjuiste gedachten. Deze brengen je geen positieve ervaringen, maar hebben ongewenst gedrag tot gevolg, zoals het niet kunnen loslaten van de dartpijl. Tijdens de therapie leer je deze improductieve gedachten te veranderen in rationele gedachten. Vooral de dwingende gedachten die in je hoofd rondspoken kunnen hinderlijk zijn. Ik moet presteren, ik moet aardig gevonden worden. Door deze hoge eisen aan jezelf te stellen, is het vaak onmogelijk om jezelf niet teleur te stellen.

Je gedachtes worden getoetst door deze te onderzoeken. Wat is er gebeurd? Wat was de gedachte hierbij? Wat was het gevoel? En welk gedrag vertoonde je toen? Na het toetsen van deze gedachten leer je te kijken naar een gewenste oplossing. Wat had je anders kunnen doen? En moet iedereen je wel aardig vinden? Met name het moeten, zorgt voor blokkades in het denken. Hierdoor leg je onbedoeld de lat erg hoog, met alle gevolgen van dien.

Darteritus Hypnotherapie en NLP

Je kunt ook gebruik maken van Hypnotherapie en NLP om te werken aan je Darteritus. Beide vormen van therapie versterken je innerlijke kracht. Je maakt contact met je onbewuste gedachten en gevoelens, waarbij hypnose het therapeutisch middel kan zijn. Je wordt in een lichte trance gebracht, waarbij je overigens de volledige controle behoudt, en je komt dichterbij je onbewuste gevoelens en overtuigingen. Door je hiervan bewust te zijn, kun je tot de ontdekking komen dat je overtuigingen en het bijbehorende gevoel niet functioneel zijn. Bij hypnotherapie en NLP leer je in een kort tijdsbestek anders met een probleem om te gaan.

Darteritus en therapieën

Welke therapie je ook kiest, kies altijd de therapievorm waar jij jezelf het fijnste bij voelt. Je kunt via de huisarts een verwijsbrief aanvragen voor psychotherapie en je aanmelden bij de dichtstbijzijnde psychotherapeut in je omgeving. Voor hypnotherapie en NLP hoef je geen verwijsbrief van de huisarts te hebben. Je kunt je direct aanmelden bij een hypnotherapeut of bij een NLP-practitioner in de buurt.